niedziela, 12 września 2010

Konfitura z dyni z cynamonem

W naszej rodzinie dynia jest bardzo lubianym warzywem. Jedna z nas podawała już przepis na słodką zupę z dyni - idealną na jesienne śniadania. Inna z kolei polecała dyniowe muffinki. Rok temu na naszym wspólnym blogu pojawiły się również gofry dyniowe.
Ja bardzo lubię dynię pokrojoną w kostkę i usmażoną na oliwie z dodatkiem curry. Banalnie proste - niezwykle pyszne.
Myślę, że w tym roku jeszcze nie raz zaskoczymy jakimś dyniowym przysmakiem! Tym bardziej, że sezon na to świetne warzywo jeszcze troszkę potrwa!




Składniki (na 6-8 słoiczków):
  • 1400 g obranej i wydrążonej dyni
  • odrobina wody
  • 350 g cukru trzcinowego
  • 350 g cukru żelującego
  • płaska łyżeczka cynamonu
Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podgrzać ją z odrobiną wody ( pamiętajcie, że dyni też zawiera ją w sobie, więc nie należy przesadzić z jej ilością). Gdy dynia zamieni się w jednolitą pulpę dodajemy oba cukry i mieszamy. Podgrzewamy do czasu aż nieco zgęstnieje. Na koniec wsypujemy cynamon i mieszamy dokładnie. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Konfiturę przelewamy do czystych wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zamykamy. Pasteryzujemygotując słoiki przez ok. 40 minut w garnku wyłożonym kuchenną ściereczką.



Pyszny dodatek np. do naleśników czy tostów z masłem migdałowym. Smacznego!




2 komentarze:

  1. ma piękny słoneczny kolor! trochę nawet taki jesienny :) i z pewnością jest megasmaczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak!jest aromatyczny, myślę o dodaniu nutki pomarańczy do niego. Cóż, siostry pewnie nie skończą na tych kilu słoiczkach, które przygotowały do tej pory :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)