niedziela, 16 września 2012

Tiramisu bez jajek


Tiramisu należy do moich ulubionych deserów. Dziś chciałam Wam go zaprezentować w wersji bez jajecznej, dla tych, którzy nie chcą, bądź też nie mogą surowych jaj jeść. 
Przygotowanie zajmie Wam jakieś 15-20 minut, ale musicie przygotować go wcześniej, by zdążył się schłodzić w lodówce.



Składniki:
  • paczka biszkoptów
  • filiżanka mocnego espresso
  • kakao
  • 250 g mascarpone
  • 1 opakowanie śmietany 30 %
  • łyżka amaretto*
  • 5 łyżek cukru ( u mnie brązowy, jeśli nie lubicie, gdy Wam coś chrzęści między zębami, użyjcie cukru pudru)
Amaretto wymieszać z kawą. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier i ponownie wymieszać. W szklankach lub pucharkach układać kolejno: biszkopty namoczone w espresso, krem ze śmietany i mascarpone i kakao ( najlepiej przesiewać je przez niewielkie sitko ), powtórzyć 2-3 razy, w zależności od wysokości pucharków. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

*Gdy nie mam w domu amaretto, dodaję do kawy kilka kropli olejku migdałowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)